یک فوق تخصص ریه با اشاره به اینکه شرایط آب و هوایی در تشدید آلرژی تاثیر زیادی دارد، گفت: در استانهایی که وزش بادهای موسمی وجود دارد این بیماری شایعتر است.
به گزارش ایسنا، دکتر اسداله اسدیان با اشاره به اینکه معمولا افرادی که دارای حساسیت هستند دستگاه ایمنی فوق هوشیاری دارند که به مواد بیضرر واکنش غیر معمول نشان میدهد، اظهار کرد: شایعترین آلرژیها با آغاز فصل بهار و شکوفه کردن درختان و گردههای گیاهی که در محیط اطراف پراکنده میشود آغاز و علائم آلرژی مانند رینیت آلرژیک و تنگی برونشها در افرادی که زمینه ارثی حساسیت در تماس با این مواد دارند بروز میکند.
وی با اشاره به اینکه تنگی برونش بازگشتپذیر است و تماس افراد با مواد حساسیتزا باعث منقبض شدن غضلات برونش و تنگ شدن مجاری هوایی میشود، افزود: در این حالت علائم آسم ایجاد میشود که به صورت تنگی نفس و خس خس است و افراد باید تا آنجا که میتوانند از تماس با مواد حساسیت زا دوری کنند.
اسدیان با بیان اینکه مصرف طولانی مدت داروهای استنشاقی التهاب جدال برونش را برطرف میکند، گفت: افرادی که آلرژیهای فصلی دارند تا پایان فصل این داروها را مصرف میکنند و افرادی که آلرژی دائمی دارند تا مدت نامعلوم برحسب نظر پزشک و وضعیت بیمار باید به مصرف دارو ادامه دهند.
آلرژی در استانهای بادخیز شایعتر است
وی با اشاره به اینکه شرایط آب و هوایی در تشدید آلرژی تاثیر فراوان دارد، تصریح کرد: در استانهایی که وزش بادهای موسمی وجود دارد این بیماری شایعتر است و متاسفانه در سالهای اخیر ریزگردهایی که از کشورهای همسایه میآید باعث تشدید این آلرژیها شده است.
این فوق تخصص ریه با بیان اینکه امروزه 200 نوع آسم شغلی وجود دارد، افزود: شایعترین مشاغلی که ایجاد آسم و آلرژی میکند رنگ آمیزی اتومبیل و نقاشی ساختمان است.
اسدیان با اشاره به اینکه امکان بروز آلرژیهای شغلی در برخی افراد در سالهای اول و در برخی پس از دوره پنهان پنج تا 10ساله وجود دارد، افزود: استفاده از ماسکهای مناسب، کاهش ساعات کار و نهایتا تغییر شغل از راههای پیشگیری بروز آلرژی شغلی است.
وی افزود: رینیت حساسیتی (التهاب بینی حساسیتی) که به تب یونجه معروف است میتواند درفصل تابستان همراه با گل دادن علفهای هرز تشدید شود.
اسدیان با بیان اینکه آلرژی در هر سنی میتواند برای فرد ایجاد شود، افزود: شایعترین آلرژیها زیر 15 سالگی اتفاق میافتد و معمولا با افزایش سن شدت آن کاهش مییابد اما درصد کمی از بیماران مادام العمر باید تحت درمان قرار گیرند.
احتمال ابتلا به آسم کودکان با استعمال دخانیات والدین
این فوق تخصص ریه با اشاره به اینکه با شناخت نوع آلرژی و استفاده از داروهای پیشگیری میتوان ریسک ابتلا به آلرژی را کاهش داد، افزود: امروزه هدفمندی سازمان بهداشت جهانی بر این است که بیماران با آسم شدید بتوانند با درمانهای نوین زندگی معمولی امکان انجام فعالیتهای ورزشی داشته باشند و غیبت از کار و مدرسه این افراد به حداقل برسد.
وی تصریح کرد: بیماران مبتلا به آسمی هستند که موفق به کسب مدال در مسابقات المپیک شدهاند و هدفمندی سازمان بهداشت جهانی در خصوص این بیماری تا 95 درصد قابل تحقق است.
اسدیان با اشاره به اینکه استعمال دخانیات توسط والدین، آلودگی محیط و حشراتی به نام مایت که معمولا در مکانهای نمناک زندگی میکند امکان بروز آلرژی را افزایش میدهد، خاطرنشان کرد: افراد با رعایت نکاتی مثل بسته بودن پنجرهها موقع وزیدن باد، عدم استفاده از پتو بدون ملافه و پرهیز از قرار گرفتن در معرض باد صبحگاهی به خصوص در شهرهای آلوده میتوانند از تشدید علائم آسم جلوگیری کنند.
وی افزود: افرادی که زمینه ارثی آسم دارند باید از مشاغلی که با رنگ آمیزی در ارتباط است اجتناب کنند و قبل از انتخاب شغل با پزشک متخصص مشاوره داشته باشند.
میوههای غیربومی شایعترین آلرژی زاها
این فوق تخصص ریه با بیان اینکه تمام افراد مبتلا به آلرژی تنفسی آلرژی غذایی ندارند، گفت: به طور عام میوههای غیر بومی مانند کیوی، موز، آناناس و توت فرنگی شایعترین آلرژی زاها هستند و افراد با تجربه خود و با انجام آزمایش میتوانند مواد غذایی آلرژیزا را شناسایی کنند.
اسدیان افزود: آمارهای اپیدمیولوژی بیان میکنند که شیر مادر اثر حفاظتی در جلوگیری از ابتلا به آسم دارد و معمولا زندگی پرتنش و استرسهای روحی در بروز این بیماری دخالت دارد.
وی با بیان اینکه مجوز خود درمانی برای درمان آلرژی باید توسط پزشک به بیمار داده شده باشد، خاطرنشان کرد: برنامه درمانی باید توسط پزشک تعیین شده باشد و با توجه به آموزشهایی که از قبل به بیمار داده شده در موارد اورژانسی بیمار میتواند به محض بروز علائم مصرف دارو را شروع کند.
این فوق تخصص ریه افزود: برای کاهش علائم آلرژیهای فصلی باید از تماس با مواد آلرژی زا اجتناب کرد و همچنین با مصرف داروهای استنشاقی و آنتی هیستامینها که امروزه خواب آور نیز نمیباشند میتوان التهاب و علائم آلرژی را کاهش داد.
شیوع آسم با کاهش قطر لایه ازن
اسدیان با اشاره به اینکه مطالعاتی در استرالیا این مطلب را ثابت کرده که کاهش قطر لایه ازن میتواند تغییراتی در ژن افراد ایجاد کند و موجب شیوع آسم شود، گفت: البته این موضوع را در مورد تک تک افراد نمیتوان ثابت کرد.
وی تصریح کرد: با شناخت رینیت آلرژی در بیماران و با استفاده از روشهای متداول علائم آلرژی و آسم در بیش از 90 درصد بیماران قابل کنترل است و تنها تعداد کمی از بیماران نیازمند مراقبت و بررسیهای تخصصی هستند.
این فوق تخصص ریه با بیان اینکه از سال 1980 به بعد مرگ و میر آسم در حال افزایش بوده است، افزود: در حال حاضر شرایط جسمی این بیماران با داروهای موثر، شناخت بهتر این بیماری و همکاری پزشکان در این زمینه بهبود یافته است.
اسدیان خاطرنشان کرد: با مصرف درست و کامل داروها حتی پس از بهبود علائم بیماری میتوان گفت که هیچ فرد و کودک مبتلا به آسم بر اثر این بیماری جان خود را از دست ندهد.