آکنه چگونه سلول های پوست را در قبال افزایس سن مقاوم و جوان می کند؟ بله درست است دیگر نگران این جوش های ناخواسته در صورتتان نباشدی. اگر چه اغلب جوان ها آن را با عنوان جوشهای ناشی از غرور جوانی میشناسند اما در کل یکی از شایعترین بیماری های پوستی و شایعترین علت مراجعه بیماران به پزشکان متخصص پوست است، عارضه ای که جدیدا محققان ار بفایده دار بودنش تحقیقاتی را به اثبات رسانه اند. در اداکخ با میهن پست همراه شوید.
یک پژوهش جدید به نتایجی رسیده که شاید برای کسانی که مستعد آکنه هستند، خوشحالکننده باشد. طبق این پژوهش، کسانی که آکنه دارند، با افزایش سن پوستشان جوانتر از کسانی به نظر میرسد که این ناراحتی پوستی را ندارند.
آکنه اگر چه تنفر و ناراحتی زادی را در فرد مبلا ایجاد می کند اما محققان با مقایسه اطلاعات ژنتیکی زنان با و بدون آکنه پی بردند که زنان مستعد آکنه نسبتا تلومرهای دراز تری دارند. این یعنی سلولهای آن ها بهتر در مقابل فرسودگی و تحلیل ناشی از افزایش سن مقاومت میکند.
یک پوستشناس از دانشگاه کینگ لندن و سرپرست این تحقیق بمام سیمون ریبرو میگوید:
سالهاست که پوستشناسان پی بردهاند که پوستهای مستعد آکنه به نسبت پوستهای صاف و بدون جوش دیرتر چین و چروک برمیدارند. با اینکه این پدیده در شرایط کلینیکی مشاده شده، اما علت آن قبلا ناشناخته بوده و حالا یافتههای ما نشان میدهد که علت این موضوع میتواند به طول تلومرها مربوط میشود، که در افراد مبتلا به آکنه متفاوت است. به این ترتیب، سلول آن ها در مقابل اثرات افزایش سن، محافظت میشود.
تلومرها ساختارهای محافظ DNA هستند که در سر کروموزومها قرار دارند. در واقع میتوان تصور کرد که تلومرها مثل سرپوشهای پلاستیکی هستند که به سر بند کفش ما بسته میشوند تا مانع از فرسوده شدن آنها شوند.
هر بار که یک سلول تقسیم میشود، تلومرهای آن کوتاهتر میشود، تا جایی که سلول دیگر نمیتواند تقسیم سلولی کند. سلولی که نمیتواند تقسیم سلولی کند یا میمیرد یا دیگر نمیتواند رشد کند و درست عمل کند.
اما در حالی کلی باید گفت آکنه به این علت خود را در پوست نشان می دهد که سطحیترین لایهٔ پوست که لایه شاخی نام دارد و سلولهای پوستی نیز که از لایهٔ سازنده منشأ میگیرند، به آهستگی به سمت بالا حرکت کرده و در نهایت از بین رفته، لایه شاخی را به وجود میآورند. این روند را روند شاخی شدن میگویند و البته اساس ایجاد آکنه، اختلال در ترکیب و شدت چربی ترشح شده از غدد چربی و همچنین اختلال در روند و شدت شاخی شدن است.
[box type=”success” ]تشخیص آکنه، یک تشخیص کلینیکی است. یعنی پزشک با معاینه بیمار شاکی از عارضه پوستی و با مشاهده نوع ضایعات، ضمن تشخیص بیماری، شدت آن را نیز تشخیص میدهد تا پروتکل درمانی لازم را برنامهریزی کند. تشخیص بیماری آکنه برای پزشکان و بهخصوص پزشکان متخصص پوست راحت است . اگر یک پزشک صورت بیمار را معاینه میکند، بیشتر از هر چیز قصد ارزیابی شدت بیماری را دارد تا بخواهد بیماری آکنه را تشخیص دهد.[/box]
قابل توجه کسانی که آکنه دارند این که کسانی که میزان بیشتری از آنزیمی به نام تلومراز را تولید میکنند، مرگ سلول را کمتری تجربه میکنند. چون این آنزیم کمک میکند که طول تلومر پس از تقسیم سلولی بازسازی شود. این یعنی علایم مرگ سلول مثل چین و چروک و حساسیت پوست کمتر در پوست آنها مشاهده میشود.
سالهاست که پوستشناسان متوجه شدهاند که علایم پیری در افراد مبتلا به آکنه دیرتر ظاهر میشود. این تیم میگوید به طور میانگین، زنانی که تجربه آکنه دارند، تلومرهای درازتری دارند. محققان توانستهاند رابطهای بین تلومر درازتر، افراد مبتلا به آکنه و روند کند علایم پیری برقرار کنند. اما هنوز درباره علت زیستی این موضوع چیز زیادی نمیدانند و باید بیشتر تحقیق کنند.
[highlight]منبع[/highlight] sciencealert