رییس بافتهای فرسوده شهری راه و شهرسازی استان ایلام گفت: ایلام در حال حاضر 374 هکتار بافت فرسوده دارد و هماکنون 700 نفر در نوبت دریافت تسهیلات بافت فرسوده هستند.
«رافع ناصریفر»، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، شرایط ایجادکننده بافتهای فرسوده را عوامل اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، کاربردی – زیست محیطی و محیطی عنوان و اظهار کرد: وضعیت نامناسب اقتصادی و ناتوانی تامین سرمایهی ساکنین مناطق و عدم تعادل در تراکم جمعیتی بخشی از عوامل اقتصادی و یکی از آسیبهای حوزه اجتماعی و فرهنگی است که با وجود کمبود فعالیتهای پایه در بحث بافتهای فرسوده موجب عدم تناسب نیروی انسانی این مناطق با فعالیتهای شهری میشوند.
رییس بافتهای فرسودهی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان ایلام با بیان اینکه وجود ساختمانهای ناپایدار و ضعف سیستماتیک بافت با محیط پیرامون، نگرش روستاشهری به فعالیتها، ضعف تصمیمگیری در مدیریت شهری و مشکل تامین سرمایه طرحهای نوسازی از جمله عوامل کاربردی و زیستمحیطی در بافتهای فرسوده عنوان کرد و ادامه داد: پیادهسازی قوانین و مقررات شهرسازی در این مناطق مانند تعریض یک سری معضلات را بوجود خواهد آورد.
ناصریفر، موازیکاریهای مدیریت شهری و عدم تدوین جایگاه هریک از واحدهای مدیریت شهری، را از جمله عوامل محیطی در بحث بافتهای فرسوده عنوان و تصریح کرد: سیاستگذاری مربوطه دراین بخش در سطوح بالای تصمیمگیری اتخاذ و جهت پیگیری و اجرا به مراکز ابلاغ میشوند که تا چند سال اخیر به صورت جدی پیگیری نمیشده است.
وی در مورد اقدامات انجام شده در واحد بافتهای فرسوده استان ایلام گفت: با توجه به سیاستهای ابلاغی در بحث بافتهای فرسوده در زمینه بهسازی و نوسازی که شامل قانون عرضه و تقاضای مسکن مسکن، قوانین شهرسازی، قانون حمایت از احیاء، بهسازی و نوسازی شهری است از سال 85 تدوین گردیده است، اما قانون مربوط به احیاء بافتهای فرسوده به سال 89 برمیگردد که پس از تصویب در قالب آییننامههای اجرایی به دولت و سپس به شرکت مادر تخصصی عمران بهسازی شهر ایران ابلاغ و منجر به راهاندازی ادارات بافتهای فرسوده شهری در ادارات کل راه وشهرسازی استانها شد تا وضعیت نابسامان شهری در مناطق هدف را بررسی کرده و نسبت به مرتفع کردن معضلات عمل کنند.
ناصریفر با بیان اینکه براساس قانون وجود سه شاخص ریزدانگی، نفوذپذیری و ناپایداری ملاک عمل جهت تشخیص بافتهای فرسوده است، تصریح کرد: با توجه به شاخص ریزدانگی تعداد قطعات زیر 200 متر در محدودهای که بالاتر از 50 درصد فرسوده هستند و در شاخص نفوذناپذیری معابر زیر 6 متر که بالای 50 درصد در محدوده فرسوده هستند، همچنین شاخص ناپایداری مشخصکننده ساختمانهای است که کمتر از 50 درصد استحکام فنی دارند، بدینجهت وجود این سه شاخص در تعیین یک محدود موجب معرفی منطقه به عنوان بافت فرسوده و تصویب آن از طریق کمیسیون ماده 5 خواهد شد.
وی ادامه داد:”طرح ویژه” از طریق مشاور ذیصلاح که خلاصهای از طرح تفصیلی و جامع است بر روی محدوده بافت فرسوده ارائه میشود که بعد از مشخص شدن طرحهایی که باید در منطقه پیاده شود، مجموعهی طرح به شهرداری واگذار میشود، افزود: واگذاری طرحها به شهرداری برای این است تا علاوه بر طرح تفصیلی در برنامههای کاربردی شهرداریها ملاک عمل باشد.
این مسوول با تاکید براینکه که “طرح ویژه” در دو شهر ایلام و آبدانان انجام شده است، اضافه کرد: تعیین محدودهی بافت فرسوده در ایلام در دو فاز انجام شد که در بخش نخست 154 هکتار تعیین محدوده و طراحی شد که مورد تصویب و ابلاغ قرار گرفت و در فاز دوم موفق به تعیین محدوده 220 هکتار دیگر در شهر ایلام شدیم که در نهایت 374 هکتار به عنوان بافت فرسوده در شهر ایلام شناسایی شد، اما تعیین محدوده و طراحی در شهر آبدانان موجب شناسایی و معرفی 75 هکتار به عنوان بافت فرسوده شد.
وی تعیین محدوده بافتهای فرسوده در شهرهای ایوان را 100 هکتار، سرابله 38 هکتار، ارکواز ملکشاهی 41 هکتار و درهشهر 70 هکتار عنوان کرد و گفت: فعلاً طراحی این محدودهها انجام نشده است که با انعقاد تفاهمنامه با شهرداریهای به دنبال اجرای همزمان طرح تفصیلی و طرح بافت فرسوده با همدیگر هستیم.
ناصریفر گفت: تا چند سال قبل هیچ تمایلی به استفاده از طرح مصوب از سوی مردم نشان داده نشده است، در حالی که اجرای طرح بدون مشارکت مردم به کُندی پیش خواهد رفت، بنابراین به خاطر جلب مشارکتهای مردمی و بالا بردن سطح آگاهی مردم در روند پیشرفت طرح، برنامههای آموزشی در دستور کار قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: آموزش از طریق تفاهمنامه در سطح ادارات مربوطه یکی از برنامههای اجرایی واحد بافت فرسوده برای فراهم شدن بستری برای همکاری ادارات و مردم بود که با همکاری جهاد دانشگاهی ایلام در دو سطح آموزش مدیران شهری و آموزش ساکنان محلات در جلسات متعددی به اجرا درآمد.
وی با اشاره به این که آموزش همگانی در دو شهرستان ایوان و آبدانان برگزار شده است، خاطرنشان کرد: با توجه به حجم بالای کاری شهر ایلام نسبت به سایر شهرستانها آموزش از مرکز استان شروع شد که در این آموزشها به دور از چارچوب اداری و رسمی در محلات شلوغ و مناطق هدف در مساجد و حسینیهها به ترتیب مسجد صاحبالزمان (عج)، مسجد حضرت ابوالفضل (ع) و حسینیه امام علی (ع) و تکیه ابوالفضل (ع) و مسجد محله نوروزآباد با کمک کارشناسان آموزشی جهاد دانشگاهی انجام شد که سطح آموزشها در حدی بود که تعداد متقاضیان استفاده از طرح ویژه بافتهای فرسوده در سال 92 به سه تا چهار برابر نسبت به سال 91 رسید.
وی گفت: در مناطق هدف با حضور کارشناسان به صورت چهره به چهره با 200 خانوار ساکن منطقههای هدف که در کلاسهای آموزشی حضور نداشتند، صحبت شد تا مشارکت آنها نیز جلب شود.
رییس بافتهای فرسوده شهری اداره کل راه و شهرسازی استان ایلام اضافه کرد: شرکت از پایاننامههای دانشجویی و طرحهای پژوهشی مرتبط با بافتهای قرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی حمایت خواهد کرد علاوه بر این در بحث تقویت مباحث آموزشی و پژوهشی با ادارات مختلف مانند فنی و حرفهای، بسیج سازندگی، نهاد کتابخانههای عمومی، انجمن مددکاران اجتماعی، انجمن زنان ایران ، جهاد دانشگاهی و دانشگاههای ایلام تفاهمنامههایی را منعقد نموده است.
ناصریفر با تاکید بر این مجوز که کسانیکه در مبحث بافت فرسوده اقدام به نوسازی کنند براساس ضوابط کمیسیون ماده 5 علاوه بر بهرهمندی یک طبقه تشویقی در تراکم ساختمان از مجوز افزایش طبقه میتواند استفاده کند یادآور شد: در کنار استفاده از تسهیلات بانکی، دستگاههای ذیربط براساس ماده 46 آیین نامه اجرایی قانون موظف به ارائه 50 درصد تخفیف در مرحله صدور پروانه و تقسیط سه ساله تسهیلات هستند البته در تفاهمنامه این اداره با نظام مهندسی مقرر شده است در اقدامات مهندسی 10 درصد تخفیف داده شود هر چند سایر ادارات مرتبط به سهم خود در این خصوص مشارکت دارند.
وی در توضیح اعطای تسهیلات و مشکلات پیشروی متقاضیان طرح گفت: هر ساله با توجه به تعداد متقاضیان به بانکها سهمیه ابلاغ میشد و آنان نیز اقدام به توزیع و پرداخت تسهیلات میکردند اما به دنبال آموزشهای سال 92 در مناطق هدف و افزایش سطح تقاضای ساکنین در زمینه توزیع وام به مشکل برخوردهایم البته این مشکل در سراسر کشور وجود دارد با این وجود تعداد کمی از تقاضا به بانک ابلاغ و پرداخت شده است.
ناصریفر تعداد سهمیه سال 88 را 157 مورد، سال 89 تعداد 400 سهمیه، سال 90 تعداد 675 سهمیه و سال 91 تعداد 453 مورد سهمیه به بانکها ابلاغ شده که بجز سال 91 که 305 مورد آن پرداخت شده است تمام سهمیهها در همان سال به متقاضیان واگذار شده است، تصریح کرد: تعداد متقاضیان اعطای تسهیلات در سال 92 به واسطه سطح کیفی آموزشها به 855 مورد رسید که علیرغم توزیع سهمیه به بانکها تنها 113 مورد توزیع شد که 38 سهمیه توسط بانک مسکن و 75 سهمیه از طریق بانک صادرات در سال گذشته توزیع شد.
وی ادامه داد: در این سهمیهبندی وظیفه توزیع 100 سهمیه به بانک ملی، 100 سهمیه بانک تجارت، 30 سهمیه بانک رفاه و 550 واحد سهمیه بر عهده بانک مسکن بوده است که بانکها در جهت برطرف کردن مشکل مردم از انجام همکاری همکاری لازم را بعمل نیاوردهاند.
ناصریفر با بیان اینکه در حال حاضر بین حدود 700 متقاضی دریافت تسهیلات بافت فرسوده وجود دارد که در سال 93 هیچگونه سهمیهای به آنها داده نشده است، ادامه داد: پیگیریهای شرکت در وضعیت کنونی برای اعطای تسهیلات باقیمانده از سال 92 از سوی بانکهای ملی، تجارت و رفاه است که میتواند 230 مورد از متقاضیان را با توزیع وام از گردونه تسهیلاتدهی از میان متقاضیان سال 93 خارج کند.
رییس بافتهای فرسوده شهری اداره کل راه و شهرسازی استان ایلام با بیان اینکه نه تنها مسوولین استانی بلکه شرکت مادر تخصصی عمران بهسازی ایران در خصوص تعیین تکلیف این موضوع منتظر سیاستهای پولی دولت است، خاطر نشان کرد: شرکت عمران بهسازی پروژههای محرک توسعه در بافتهای فرسوده را تعریف کرده است که موجب رغبت مردم برای انجام پروژه در بافت فرسوده شود.
ناصریفر افزود: طرح بازگشایی معابر در خصوص ساکنینی که قدرت نوسازی ندارد است که آمادگی فروش ملک دارند اما از طرفی شهرداری توان خرید ملک ندارد که شرکت عمران وبهسازی شهری ایران اقدام به خرید چنین املاکی کرده و با اعمال تغییرات مورد نیاز، پروژههای مشارکتی مثل احداث ساختمان تجاری اداری را انجام میدهد که ثابت میکند کارهای عملی در بحث بافتهای فرسوده رخ داده است در هر قسمتی نیز شهرداری در اجرای پروژهها مشارکت داشته است فواید حاصل از طرح در جهت توسعه سیاستهای بافت فرسوده هزینه شده است هدف از این کار نیز حل کردن بخشی از معضلات شهر ایلام است که در مقدمه طرح تعریض میدان امام تا 22 بهمن و از این مکان تا میدان کشوری در دست اقدام قرار گرفته است.
ناصریفر به بحث مقاومسازی به عنوان یکی از بخشیهای شاخص ناپایداری اشاره کرد و گفت: وقتی نوسازی یک واحد در دستور کار قرار میگیرد با اعطای تسهیلات به نظام مهندسی به عنوان بازوی اجرایی کار معرفی میشود تا با نظارت فنی مهندسی و کیفی بحث مقاومسازی را تحت کنترل داشته باشد.
وی در مورد برنامههای اجرایی سال 93 تصریح کرد: ایجاد ساز و کار خدمات در محدودهی بافتها، تهیه برنامههای آموزش بهداشتی در محدوده و مناطق هدف، ایجاد مشارکت بین مدیریت شهرسازی و دستگاه مرتبط برای اقدامات مشترک، اجرای پروژهها و تاثیرگذاری با محوریت شهرداری، آموزش در جهت دستیابی به اهداف مشخص شده و… . بخشی از فعالیتهای ابلاغی معاون وزیر و مدیر عامل محترم شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران است که امسال اجرا خواهد شد.
گفتگو
خبرنگار: 911204
انتهای پیام