آبکشت یا هیدروپونیک روش نوینی برای پرورش گیاهان است که در آن خاک زراعی به کار نمیرود و کشت هیدروپونیک این امکان را به باغداران میدهد که در ازای کار کمتر و زمان کمتر بازده بیشتری داشته باشیم.
صرفهجویی زمانی و نیاز به نیروی کار کمتر، بازده تولید محصول بیشتر و رشد سریعتر گیاه، مزه بهتر محصولات و ارزش غذایی بالای محصولات تولیدی در کشت هیدروپونیک را میتوانیم از مهمترین مزایای کشت هیدروپونیک قلمداد کنیم.
سید جلال طباطبائی، مدیر گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان شرقی، افزود: کشت هیدروپونیک امکان کشت طبقاتی محصولات و بهره گیری از حداکثر فضای گلخانه و محیط کشت را میسّر میسازد.
وی با اشاره به توجیه پذیر بودن بهرهگیری از زمینهای گران قیمت در کشت هیدروپونیک بیان کرد: تولید در کشت هیدروپونیک بالا بوده و این مسئله از نظر اقتصادی حتی استفاده از زمینهای گران قیمت را توجیهپذیر میسازد. شخمزدن، ضدعفونی بذر، آبیاری و دیگر فعالیتهای مرسوم در کشت هیدروپونیک وجود ندارد.
طباطبائی از حفظ و نگهداری بهتر آب در کشت هیدروپونیک گفت و تاکید کرد: در یک طرح مناسب هیدروپونیک، آب مورد استفاده در مقایسه با کشت محصولات باغی در خاک به مراتب کاهش مییابد.
جابر پناهنده، استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز نیز به خبرنگار ایسنا گفت: کشت متوالی یک محصول بدون نیاز به رعایت تناوب زراعی و آیش در کشت هیدروپونیک امکانپذیر است. پیشبینی میزان تولید محصول در کشت هیدروپونیک آسانتر است.
وی با اشاره به بینیازی از خاک زراعی در کشت هیدروپونیک، بیان کرد: در این روش پرورش از خاک زراعی استفاده نمیشود و مواد غذایی مورد نیاز گیاه به صورت محلول غذایی در اختیار ریشه قرار میگیرد.
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز از کنترل قطعی علفهای هرز در این سیستم تولیدی گفت و یادآور شد: علفهای هرز در گلخانههای هیدروپونیک جایی ندارند و به طور قطعی کنترل میشوند. در کشت هیدروپونیک میتوان برخی محصولات را در مکانی کوچک با طی دوره کوتاه زمانی پرورش داد.
صاحب علی بلندنظر، دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: کشت هیدروپونیک به عنوان سیستمی پیشرو و صرفهجو در مصرف آب در کشتهای گلخانهای برای بهرهبرداران معرفی شده است. در کشت هیدروپونیک میتوان برخی محصولات را در مکانی کوچک در مدت کوتاهی، پرورش داد.
وی افزود: درجه حرارت و وضعیت تهویه محیط کشت یا محلول غذایی برای سیستم ریشه گیاه باید مناسب باشد.
دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز با اشاره به کاسته شدن لطمات ناشی از جابهجایی گیاهان در سیستم هیدروپونیک یادآور شد: استقرار گیاهان جدید در این سیستم آسانتر است.
بلندنظر از کنترل آسان مسمومیتها در محیط ریشه گیاهان در سیستم هیدروپونیک گفت و تاکید کرد: مسمومیت های ناشی از وجود نمکهای معدنی محلولهای غذایی را میتوان با شستشو از محیط ریشه خارج کرد.
انتهای پیام