میهن پست – این روزها دیگر همه می دانند که نیکوتین ماده شیمیایی و اصلی موجود در سیگار، اعتیاد آور بوده و مصرف این ماده خطرناک بزرگترین عامل منفرد قابل پیشگیری مرگ و میر در سطح جهان است.جالب است بدانید که نیکوتین به وسیله سیگار کشیدن به درون ریهها وارد میشود و در عرض مدت ۶ ثانیه به مغز میرسد.
بنابراین سیگار کشیدن بیشتر از همه منجر به بیماریهای قلبی، کبدی و ریوی است. مصرف سیگار ریسک فاکتور اصلی برای بیماریهایی همچون سکته قلبی، سکته مغزی، بیماریهای مزمن انسدادی ریه، شامل آمفیزم و برونشیت مزمن و سرطان (به خصوص سرطان ریه، سرطان حنجره و سرطان پانکراس) است.
در این میان رقابت و همه گیر شدن سیگار از زمانی شروع شد که در سال ۱۹۰۲، جیمز بیوکنن دوک شرکت دخانیات بریتانیا-آمریکا را در حالی بنیاد نهاد که در آنسوی اقیانوس، رقیب معتبری به نام دخانیات سلطنتی را مقابل خودش می دید که در آن موقع یک دهه تا تولید خودروهای فورد مدل «تی» باقیماندهبود، دوک برای نخستین بار محصولی تولید کردهبود که در سطح دنیا توزیع میشد و جهانیسازی سیگار توسط وی بنیانگذاری شد تا به صورت رسمی و با داشتن رقیبی به تبلیغ این محصول خطرناک پرداخته و مردم به دلیل عدم آگاهی از خطراتش، استقبال وحشناکی از آن به عمل آوردند.
رواج سیگار و تاثیرات جدی آن در طول جنگ جهانی دوم قابل مشاهده بوده است چرا که در آن زمان تاریخ نویسان شاهد بیشترین میزان مصرف سیگار بوده اند. چرا که سیگار در وعده روزانه سربازان همانند جیره غذا وجود داشت و اغلب این سربازان در هنگام پایان جنگ و مراجعت به خانه از مشتریان دائم و ثابت شرکت های دخانیاتی بودند.
اگر چه سیگار با خاصیت تبلغ ضد سرطانی آن آغاز شد اما تا سالهای دهه ۱۹۳۰ تاثیر آن بر سرطان ریه مشخص نشده بود و رابطه علت و معلولی سیگار و سرطان تا سال ۱۹۵۷ در انگلیس و سال ۱۹۶۴ در آمریکا، ثابت نشده بود. بنابراین در کمال تعجب، تا پیش از این زمان، تأثیرات مفیدی هم برای سیگارت ها قائل بودند و سیگارت ها حتی در دانشنامههای دارویی تا سال ۱۹۰۶ فهرست میشدند و حتی پزشکان به بیمارانی که سرفه داشتند، سرما خورده بودند یا مبتلا به سل شده بودند، مصرف سیگار را توصیه میکردند.
در این میان نکته قابل توجه اینجاست که برای اولین بار این پژوهشگران آلمان نازی بودند که رابطه بین سرطان ریه و دخانیات را ثابت کردند. اما تحت تبلیغات وسیع متفقین در جریان جنگ جهانی دوم بسیاری از موفقیتهای پزشکی در آلمان نازی از یاد رفت به طوری که بسیاری از مردم گمان میکنند اولین بار دانشمندان آمریکایی و بریتانیایی به این مسئله پی بردهاند.
برای ترک سیگار چه باید کرد:
درحالیکه اغلب سیگاریها همیشه با برنامه دقیق و قابل پیشبینی شدهای میخواهند وابستگیشان به دود و نیکوتین را کنار بگذارند، محققان میگویند همیشه در نظر گرفتن برنامههایی که همه جوانبشان بررسی شده و تلاش برای پیروی از جزئیات آنها نمیتواند به ترک موفق و دائمی سیگار منجر شود. سیگاریهایی که بهطور خودانگیخته و بدون برنامهریزی قبلی اقدام به ترک میکنند در مقایسه با کسانی که با برنامهریزی قبلی سیگارشان را کنار میگذارند، شانس موفقیت بیشتری در ترک دارند.
بنابراین اگر چه ترک سیگار اقدامی مبارزه طلبانه است اما بعد از چند ساعت از شروع ترک سیگار بدن شما شروع به بهبود از تأثیرات نیکوتین میکند، فشارخون، ضربان قلب و دمای بدن شما شروع به کاهش کرده و به سطح سالمتری برمیگردند، ظرفیت ریه شما افزایش یافته و نای شما آرام میشود و با این تغییرات به خون اجازه دریافت میزان بیشتری اکسیژن از ریه داده میشود.
میزان سختی ترک سیگار به عواملی که در زیر بیان میکنیم بستگی دارد:
– تعداد سیگاری که شما روزانه مصرف میکنید
– تعداد افراد سیگاری در ارتباط با شما
– دلیل سیگار کشیدن شما
چرا نباید بعد از ترک، سیگار الکترونیک بکشیم؟
درحالیکه سازندگان سیگارهای الکترونیک میگویند کسانی که خودشان توان ترک کردن سیگار را ندارند و دنبال یک ابزار کمکی برای ترک آن میگردند، میتوانند روی کمکشان حساب کنند، پژوهشگران ادعای دیگری را مطرح میکنند. که مصرف سیگارهای الکترونیک ۱۰ درصد شانس ترک را پایین میآورد و درحالیکه ۴۹ درصد مصرفکنندگان این سیگارها موفق به ترک دود میشوند و ۵۹ درصد از کسانی که سراغ سیگارهای الکترونیک نرفتهاند از پس ترک اعتیاد خود بر میآیند.
آماری نگران کننده موسسات معتبر،حاکی از این است که در ایران سالانه بیش از ۱۱ هزار نفر به دلیل مصرف مواد دخانیات فوت میکنند.چرا که متوسط مصرف سیگار در ایران ۶۰ تا ۶۵ میلیارد نخ در سال است. نیمی از سیگارهای مصرفی در ایران به صورت قاچاق وارد میشود و نیم دیگر توسط شرکت ژاپنی JTI، در بازار توزیع می شود؟ اما بعد از JTI دو شرکت BAT (بریتیش امریکن توباکو) و KT&G (کرهآ توباکو& جینسنگ کورپوریشن) که کمتر اسمی از آن ها شنیده می شود قرار دارند؟
نگاهی به درآمد سرسام آور سیگار در دنیا :
در بررسی آمار جهانی تولید ثروت سال ۲۰۰۸ سیگار سومین صنعت سودآور در جهان بعد از صنعت نفت خام و داروسازی بودهاست.چرا که سود حاصل از فروش سیگار به اندازهای سرشار است که دولتها حاضر به کاهش فروش سیگار در کشورهای دیگر و در کشور خودشان نیستند.
اما در خصوص درآمد این بیرق مرگ در ایران نیز باید گفت که درآمد مصرف سیگار در کشومان در صورتی که واردات سیگار قانونی انجام شود ۱۸ هزار میلیارد تومان خواهد بود. بنابراین شرکت دخانیات ایران را میتوان از سودآورترین شرکتهای دولتی در بخش صنایع و معادن دانست.
مخالفان سیگار :
اگر چه در ایران مونع چندانی برای مصرف سیگار وجود ندارد اما در این خصوص باید گفت که در سالهای دهه ۱۹۰۰ که مردم کمی متوجه مضرات سیگار شده بودند ، به تدریج جنبشهای ضد سیگار نیز شکل گرفت، در آن زمان دغدغه بیشتر روشنفکران اخلاقیات بود تا سلامت. بنابراین جالب است بدانید که در آن زمان افزایش مصرف سیگارت توسط زنان و کودکان، باعث نگرانیهای اخلاقی شده بود. به همین خاطر سیگارت در ۱۶ ایالت آمریکا بین سالهای ۱۸۹۰ تا ۱۹۲۷ ممنوع شد.
در این میان تبلیغ سیگار در رادیو و تلویزیون استرالیا نیز از سال ۱۹۷۶ و متعاقب آن از سال ۱۹۸۹ در روزنامههای این کشور هم ممنوع شد و همچنین از سال ۱۹۹۲ شرکتهای تولید کننده سیگار حق سرمایهگذاری برای مسابقات ورزشی یا رویدادهای فرهنگی را در استرالیا ندارند و همچنین از اول دسامبر ۲۰۱۲ دولت استرالیا تولید کنندگان سیگار را از چاپ نام و لوگوی شرکت خود بر روی پاکت سیگار منع میکند.
»اگر چه برای داستان سیگار پایانی وجود ندارد اما در پایان این مبحث باید گفت که سیگار یکی از ابزارهایی است که شخص با مصرف آن دچار انواع بیماریها ، سرطانها و در نتیجه مرگ تدریجی میشود در این مقاله با مضرات و عواقب مصرف سیگار آشنا خواهید شد طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت در هر ٨ ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهد.