معلولیت ارمغان پوکی استخوان برای او بود و این روزها گویی ریهاش هم به درد آمده و این عضو را قرار ماندن نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، دو ساله بود که پایش شکست و همان موقع طبیب محلی آن را بست و به اجبار، پدر و مادر کولهبار سفر را به سمت خرمآباد برای مداوایش بستند. دکتر بعد از معاینه دستور بستری دارد، اما امیدی به درمان قطعی این کودک دو ساله نداشت.
پدر و مادر زینب سالمیپور که تشخیص پزشک را باور نداشتند یک دیگر بار سفر بسته به اهواز میروند، چون نتیجهی قطعی به دست نمیآید، مسیر خود را به سمت تهران عوض کرده و آنجا پای زینب در آتل و گچ گرفته میشود. یک ماه در دیار غربت سپری شد، روز باز شدن پای زینب “کوچولو” از گچ و در اوج امید به سلامتی فرزندشان شنیدند متاسفانه زینب هرگز معالجه نخواهد شد، دلیلش ابتلای دخترشان به پوکی استخوان است.
زینب در بازگشت به خانه تحت پوشش بهزیستی شهرستان آبدانان قرار گرفت. خانواده با مشکل معلولیت دخترشان کنار آمده بودند، اما تقدیر زینب چنین نوشته شده بود که با بیماری تنگی نفس نیز کنار بیاید اما مگر ممکن بود؟ پزشک معالج زینب تشخیص داده بود که یکی از ریههای او اصلاً رشد نکرده و از همان ماههای ابتدایی کودکیش از دست رفته است.
او که توان حرکت ندارد هنر مروارید و ابریشمبافی را همراه لحظات تنهایی خود میکند، بعد از مدتی متوجه ضعف در چشمانش میشود و به ناچار تنها سرگرمی خود را کنار میگذارد.
زینب سالمیپور که الان 38 سال سن دارد، از آن روزها با خبرنگار ایسنا گفت:17 سالم بود که دست چپم شکست، یک دستم بر گردن سنگینی میکرد و دست دیگرم تمام کارهایم را عهدهدار شده بود، همان وقتها بود که برای اولین بار بر ویلچر نشستم. تا آن زمان که از خانه بیرون نرفته بودم، به خاطر عنوان شدن این پیشنهاد که با خواهر و روی ویلچر به داخل شهر بروم، دعوایم شد و بعد از کلی جر و بحث و بداخلاقی با خانواده با خواهرم بیرون رفتم.
اولین روز خروج از خانه با وجود نگاه سنگین و بعضاً ترحمآمیز عابران به حرکت درآمدم. خواهرم که فرمان ویلچر را در دست داشت، تمام شهر و نقاط زیبایش را به چشمانم معرفی کرد، در این گردش یک روزه متوجه نگاه مبهم مردم میشدم، این نظاره کردن بارها با مسخره کردن بدرقهی راهم میشد، به مرور آن نگاهها برایم عادی شد و زندگی روال عادی خود را برایم در پیش گرفت.
دیگر برای کارهای شخصی و روزمره کسی را زحمت نمیدادم و سوار بر ویلچر به حرکت درمیآمدم.
از آرزوهایش پرسیدم، در جوابم گفت دیگر آرزوی به دست آوردن سلامتی پاهایم را ندارم، چون به این شیوهی زندگی کردن عادت کردهام، ویلچر دوستم شده و تا زمان مرگ نیز رفیقم باقی میماند، اما تنها آرزویم برطرف شدن مشکل ریهام است که خیلی وقتها نفس کشیدن را برایم سخت میکند.
پدر زینب کارگر ساختمانی است و خواهر و بردارهای او ازدواج کردهاند و در حال حاضر این پدر و مادر هستند که نفسهای گرفتهی “زینب”را همدم هستند.
دکتر «مهریار سلیمانی» متخصص ارتوپدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، کم شدن تراکم نسوج استخوانی را پوکی استخوان نامید و اظهار کرد: ابتلا به پوکی استخوان جز در موارد محدودی مادرزادی نیست و در سطح تمام استخوانهای بدن شیوع پیدا میکند.
این متخصص ارتوپدی، علت اصلی پوکی استخوان را تغذیه نامناسب عنوان کرد و ادامه داد: بعضی از بیماریهای مزمن کبدی و کلیوی، بیماریهای هورمونی که موجب افزایش کارکرد تیروئید، پرکاری غدد فوقکلیوی یا کمکاری غدد جنسی، همچنین بیماریهای که در متابولیسم ویتامین دی اختلال ایجاد میکنند، علل هورمونی این بیماری هستند، اما مصرف اقلامی از داروها مثل کورتنها و لووتیروکسینها و مسکنهای که ضد التهابهای استروئیدی و سایر داروهای اینچنینی نیز موجب پوکی استخوان میشوند.
سلیمانی با بیان اینکه ضعیف شدن استخوانها موجب تغییر شکل ستون فقرات و قفسهی سینه میشود، خاطرنشان کرد: این تغییر شکل فضای کارکردی ستون فقرات بر روی ریشههای عصبی نیز تاثیر گذاشته و موجب کندی فعالیت قفسه سینه و تنگی نفس خواهد شد.
وی افزود: علت اصلی این وضعیت تغذیه و کمبود ویتامین دی در بدن است که با توجه به این نکته که هر فردی در طول روز باید هزار میلیگرم شیر مصرف کند، این مقدار برای زنان یائسه و شیرده باید بیش از 1500 میلیگرم در روز باشد که متاسفانه در زنان شیردهی استان ایلام به این اصل تغذیهای مهم توجه نمیشود و شاهد بروز پوکی استخوان در سنین پایین هستیم.
وی علت ابتلای مردان به پوکی استخوان را بیماریهای کلیوی عنوان کرد.
دکتر« قباد آبانگاه» فوق تخصص گوارش، کبد و مجاری صفراوی هم اختلال در ستون فقرات را موجب به هم ریختن فضای استخوانها دانست و گفت: در چنین حالتی ریه محدود میشود.
وی ادامه داد: در برخی مواقع سیستم کاری روده، ریه و استخوان همزمان با هم درگیر شده و از آنجا که مراحل جذب ویتامین D در روده انجام میشود و سپس به استخوانها تزریق میشود، اختلال در این فرایند جذب کلسیم را مختل کرده و با تغییر حالت ستون فقرات به ریه فشار میآورد.
این متخصص داخلی ادامه داد: تنگ شدن محیط فعالیت ریه موجب میشود، مجاری به شدت گشاد شود و این به معنای این است که ریه وجود دارد، اما کارایی ندارد.
آبانگاه گفت: با انجام آزمایش و سیتیاسکن میتوان تشخیص داد که فرد نیاز به پیوند دارد یا اینکه میشود، در صورت عفونی بودن دارو تجویز کرد.
گزارش از: رقیه کاظمی، خبرنگار ایسنا، منطقه ایلام
انتهای پیام