نمایندهی شورای استان زنجان در شورای عالی استانها بر مطالعات کارشناسی در رابطه با برداشت آب از ذخایر موجود در شهرستان طارم با در نظر گرفتن مشکل تأمین آب تأکید کرد.
«محمد محمدی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی زنجان، اظهار کرد: خشکسالی که از سالها پیش آغاز شده است، بتدریج تأثیرات خود را در شهرستان طارم نیز نشان میدهد. اقتصاد طارم وابسته به رودخانهی «قزلاوزن» است و مدتی است که این رودخانه خصوصاً در قسمت پائیندست بهطورکامل خشک شده است.
وی افزود: رودخانهای که در بدترین شرایط نیز گذر از آن مستلزم مهارت فراوان در شنا بود اینک، به کویری تبدیل شده است که گویی هرگز آب نداشته است. چاههای آب خشکیدهاند یا میزان آب آنها به شدت افت کرده است. عرض رودخانهی «قزلاوزن» به فواصل اندک توسط بیلهای مکانیکی شکافته شده تا شاید اندک آبی از دل آن بیرون بکشند و مزارع شلتوک و باغهای خود را از خطر نابودی نجات دهند.
نمایندهی شورای استان زنجان در شورای عالی استانها خاطرنشان کرد: طبق گفتهی کارشناسان این خشکسالی تا 25 سال دیگر هم پایدار است. با شرایط امروز آب و هزینههای سنگین آبیاری دیگر کشاورزی صرفهی اقتصادی ندارد و با تصور شرایط بدتر از این وضعیت نیز برداشت آب غیرممکن است.
محمدی اظهار کرد: باید واقعیت را قبول کرد که این بلایی است که خود ما بر سر خود آوردهایم و طبیعت آرام و به نرمی به حرکت خود ادامه میدهد. متأسفانه در سالهای گذشته بدون اینکه ظرفیت آب شهرستان برای آبیاری میزان مساحت زیرکشت سنجیده شود، از تکنولوژی برداشت آب استفاده شده است و مساحت زیرکشت بدون در نظر گرفتن ظرفیت آب افزایش یافته است. زمینهای ملی واگذار شده و به دست کسانی نیز افتاد که اصلاً نیازی به زمین نداشتند و از جاهای دیگری درآمد کافی داشتند و از منابع ملی برای عدهای خاص تولید ثروت شده است. حالا محیط زیست و طبیعت از میان رفته است.
وی تصریح کرد: در واقع بشر امروز در تلاش برای حفظ و نجات داشتههایی است که این داراییها نباید میبود. بشر حق برداشت آب برای استفاده از محیط خارج از چارچوب را نداشت. هر منطقهای ظرفیتی دارد و ظرفیت شهرستان طارم این جمعیت و این انتظارات و خواستههای انسانی برای کسب درآمد نیست. زیر کشت در آوردن زمینهای دیم و تاراج منابع آبی که فاکتور ثروت و قدرت منطقهای است عواقبی نیز دارد که امروز در آغاز مسیر تاوان دادن هستیم . شاید به نظر عدهای شهرستان طارم جزو پرآبترین مناطق باشد که با 22 رودخانهی فصلی و دایمی از مناطق تولید آب نیز است، در حالیکه واقعاً چنین نیست.
نمایندهی شورای استان زنجان در شورای عالی استانها یادآور شد: معتقدیم باید با قسمتهای بزرگی از کشاورزی شهرستان خداحافظی کرد و فقط آنجا که طبیعت اجازه میدهد به کشاورزی و باغداری مشغول شد یعنی در پی برچیدن لولهها و وداع با وسائل و تجهیزات برداشت آب بود. باید اشتباه خود را در رابطه با برداشت بدون کارشناسی آبهای سطحی و عمقی پذیرفت و سعی در ادامهی این روند نداشت.
محمدی گفت: پیشنهاد میکنیم ظرفیتهای شهرستان کارشناسی شود اما این بار در این کارشناسی خشکسالی 25 ساله پیشرو و اولویتبندی مناطق برای کشاورزی و باغداری مورد توجه قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: این مهم محقق نمیشود مگر اینکه در ابتدا مسئولان خطر این مسأله را با تمام وجود درک کنند و مردم نیز آگاهی کافی از وضعیت فعلی داشته باشند و نیز نتایج ادامهی این روند در آینده بر آنها شفاف شود.
انتهای پیام