شادی و نشاط هدیهای رحمانی، عامل تحرک و نظم در جامعه، مقدمه غلبه بر تمام ناکامیها و گرهگشای بسیاری از رنجهاست.
پارسیان شادی را آفریده خداوند و اندوه و غم را آفریده اهریمن میدانستند، اما متأسفانه در حال حاضر و بنا به تعبیرهای غلط و بدون استدلال، تفکر شادی در جامعه ما متروک شده و در بافت جوان و دانشجوی جامعه، شادابی و پویایی که محرک یک جامعه فعال و سختکوش است، به چشم نمیخورد.
همانطور که لازمه شادی مثبتاندیشی است، لازمه غم و اندوه نیز منفینگری است، متأسفانه در جوانان امروز عامل دوم قویتر است و سبب شده روحیه افسرده و چهره غمگین جای خود را به روحیه شاد و چهره خوشرو بدهد و در نهایت تأثیر این نگرش منفی، تخریب جامعه را در پی دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، با توجه به اینکه این امر در وهله اول متوجه شخص دانشجو است، بنابراین تصمیم گرفتیم در آستانهی سال تحصیلی جدید نظر این قشر را درباره این موضوع جویا شویم.
اکثر دانشجویان به نبود نشاط و شادابی در دانشگاهها معتقدند و به حجم سنگین دروس و برگزاری کلاسهای بیروح و خشک و تکرار در محیطهای دانشگاهی اشاره کردند. آنها معتقدند برگزاری برنامههای تکراری و یکنواخت با عنوان برنامههای فرهنگی و برپایی اردوهای کسلکننده، محیط دانشگاه را به محیطی شاد و پویا تبدیل نمیکند.
اردوهای مفرح دانشجویی میتواند نشاط را به دانشجو بازگرداند
دانشجویان معتقدند: فضای دانشگاهها فضای مدرکگرایی است، به همین دلیل نمیتواند انگیزه و نشاطی را که لازمه تحریک به پویایی جوان دانشجوست، در او ایجاد کند.
آنان معتقدند با برگزاری اردوهای مفرح دانشجویی و مراسم و جشنهای تلفیقی که ترکیبی از موسیقی، تئاتر و جنگهای شادی است، میتوان روحیه و نشاط را در محیط دانشگاه ایجاد کرد.
دانشجویان به برگزاری کلاسهای استادمحور در دانشگاهها اشاره کردند و گفتند: این کلاسهای خشک و کسلکننده مانع استعدادیابی، خلاقیت و نوآوری در دانشجوست، بنابراین لازم است کلاسهای دانشگاهی بصورت مباحثهای و با مشارکت دانشجو دایر شود.
آنان به محدودیت و آزادی نداشتن دانشجو در انجام برنامه و فعالیتهای دانشجویی در دانشگاهها اشاره کردند و گفتند: تا زمانی که برنامه و فعالیت دانشجویان در چارچوب مقررات خشک دانشگاهی انجام میشود، نباید هیچ مسئولی، دانشجویی را به خاطر انجام اینگونه فعالیتها مؤاخذه یا مجازات کند.
امید و انگیزه ملاک شادی است
به گزارش ایسنا، پس از گفتوگو با دانشجویان به سراغ تعدادی از کارشناسان فرهنگی، اساتید و روانشناسانی که با دانشجویان سرو کار دارند، رفتیم و نظرات آنان را درباره این موضوع جویا شدیم.
آنان معتقدند: برنامهها و مراسمی که در دانشگاهها برگزار میشود تکمحوره و نامتناسب با سلیقه و خواسته دانشجوست.
آنان همچنین به فراهم کردن امکانات دانشگاهی اشاره کردند و گفتند: تا زمانی که این امکانات در دانشگاهها مهیا نشود، نمیتوان خلاقیت و نشاط را در دانشجو ایجاد کرد.
صاحبنظران دانشگاهی با تأکید بر اینکه تکنولوژی امروز یک فرصت است نه تهدید، بیان کردند: با برنامهریزی درست میتوانیم از این فرصت بهره ببریم و برنامههایی ترتیب بدهیم تا این فضا، به فضایی برای ایجاد شادی و انگیزه تبدیل شود.
این کارشناسان معتقدند، نبود زیرساختهای مناسب، کمرنگ بودن همکاری بین مسئولین، نبود برنامهریزی در سطح کشور، اسکان نیافتن دانشجویان غیربومی از همان بدو ورود، فراموش کردن تعالیم دینی، مدرکگرایی، نبود امکانات رفاهی و تفریحی در استان و نبود شغل متناسب با تحصیل از جمله عللی است که میتواند بینشاطی و رخوت را در جامعه ایجاد کند.
نشاط و شادکامی یک مهارت است
به گزارش ایسنا، مدیر مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی اراک، نشاط را یک مهارت میداند که برای نهادینه کردن آن به برنامهریزیهای طولانیمدت نیاز است و از طرفی نشاط توأم با هدف را ضروری و نبود مراکز تفریحی در استان مرکزی را یک معضل عنوان میکند.
ابوالفضل امیریان معتقد است نشاط و شادکامی یک مهارت است که باید کسب شود و اگر بخواهیم مهارت شادکامی را در فردی نهادینه کنیم به دو سال برنامه مداوم نیاز داریم.
وی به کمبود مکان و فضای تفریحی و هزینه بالای این مکانها در استان مرکزی اشاره کرد و گفت: این عوامل سبب شده تا جوانان به مکانهایی روی آورند که حضورشان در آن به بزه ختم میشود، به همین منظور لازم است اماکن تفریحی مناسب در استان ایجاد یا مجهز شوند و از طرفی هزینه آنها نیز کاهش یابد.
امیریان معتقد است: با تلفیق مهارت شاد زیستن و امکانات شاد بودن از قبیل سالنهای ورزشی و جلسات اجتماعمحور میتوان شادی و نشاط را در دانشگاه و حتی جامعه ایجاد کرد.
وی با تأکید بر اینکه برنامه و هدف، حس امنیت ایجاد میکند و با نشاط در ارتباط است گفت: دانشجوی با نشاط کسی است که برای خودش برنامه داشته باشد و با برنامهریزی، هدفش را دنبال کند.
نشاط واقعی منوط به تحرک، پویایی و موفقیت علمی است
منصور عبدی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره استان مرکزی نیز نشاط واقعی، را منوط به تحرک و پویایی و موفقیت علمی دانست.
وی نشاط را در بدست آوردن موقعیتهای افتصادی، اجتماعی و خانوادگی عنوان کرد و در ادامه گفت: نقطه عطف شادابی و نشاط دانشجویی رسیدن به این اهداف و آرمانهای غایی است.
رئیس سازمان نظام روانشناسی استان با تأکید بر اینکه نشاط در هزاره سوم منوط و مشروط به آگاهی و دانش است، افزود: این نشاط در ایجاد و افزایش اعتماد به نفس دانشجویی مؤثر است.
وی به نشاط و شادابی اساتید دانشگاه اشاره کرد و گفت: تنها استادی که انگیزه و نشاط دارد، میتواند این نشاط و شادی را به دانشجویانش انتقال دهد.
دین نشاط میآورد
مدرس دانشگاه آزاد اسلامی اراک نیز در این باره به نشاط معنوی اشاره کرد و آن را ملاک شادی دانشجو دانست و همچنین بیان کرد: وضعیت نشاط در دانشگاهها مناسب نیست.
محمدرحیم بیرقی در تعریف دانشجوی با نشاط به دانشجویی که به دور از دغدغههای فکری و در یک محیط سالم به وظایف آموزشی و معنوی خود بپردازد، اشاره کرد و گفت: یک دانشجوی معتقد و متدین که دارای روحیه معنوی است و فرائض دینی را انجام میدهد، از روحیه بانشاط تری نسبت به سایرین برخوردار است.
وی تأکید کرد: وضعیت نشاط در دانشگاهها مناسب نیست و برنامههای فرهنگی که توسط متولیان فرهنگی در دانشگاه برگزار میشود، شادابی لازم را ندارد و همین امر سبب شده است که استقبال دانشجویان از این برنامهها کمرنگ شود.
استاد دانشگاه آزاد بیان کرد: در برخی مواقع مراسم شادی با بیبندوباری و لودگی همراه است که این امر به مذاق مردم استان مرکزی خوش نمیآید و همین علت، زمینهساز کمرنگ شدن اجرای برنامههای نشاطآور در سطح استان و شهر اراک شده است.
ورزش لازمه نشاط است
معاون فرهنگی دانشگاه اراک در خصوص این موضوع عنوان کرد: برنامههای فرهنگی که تنها به سخنرانی ختم میشود، مورد استقبال دانشجو قرار نمیگیرند، بنابراین باید برنامهها تلفیقی از موسیقی، تئاتر و سخنرانی باشد.
این کارشناسان به ملاک شادی و نشاط در دانشگاهها اشاره کردند و گفتند: امید و انگیزه ملاک نشاط و شادی در دانشجو است.
وی به عوامل نشاط آفرین از قبیل ورزش، علاقه و انگیزه اشاره کرد و همچنین به آگاهیبخشی، شادی مبتنی بر اعتدال و افزایش برنامههای شاد در رسانههای داخلی تأکید کرد.
بهرامی در تعریف دانشجوی پرنشاط به بیانات مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: از نظر ایشان یک دانشجوی خوب کسی است که خوب درس بخواند، فرایض دینی را انجام بدهد و خوب ورزش کند.
وی با تأکید بر اینکه شادابی لازمه جوانی است و برخورداری از شور و نشاط و سرزندگی برای جوان دانشجو ضروری است، به نشاط توأم با لذت اشاره کرد و گفت: اگر دانشگاه و جامعه در مسیر این نشاط، به رفتارهایی که در چارچوب هنجار اجتماعی انجام میشود، قوت دهد میتوان نشاط توأم با لذت را در دانشجو ایجاد کرد.
وی با تأکید بر اینکه علاقه یکی از ابزارهای نشاط دانشجویی است، گفت: مشارکت و حضور دانشجویان در فعالیتهای شادیآور باید متناسب با علاقه و انگیزه آنها باشد.
بهرامی به ابزارهای نشاط در دانشگاه اشاره کرد و گفت: آموزش، درس خواندن، فعالیتهای فوقبرنامه و شرکت در برنامههای ورزشی از مهمترین ابزارهایی است که میتواند نشاط را در دانشجو ایجاد کند.
معاون فرهنگی این دانشگاه با تأکید بر اجرای برنامههای روزمره ورزشی در جامعه و دانشگاهها، به فواید این امر اشاره کرد و گفت: آرامش و بهداشت روانی توأم با حس سرخوشی، شادی و نشاط از فواید ورزش کردن است.
بهرامی با تأکید بر اینکه از افراط و تفریط در حوزهی نشاط و شادی باید پرهیز کرد، شادی مبتنی بر اعتدال را زمینهساز دستیابی به نتایج مثبت دانست و گفت: برای مقابله با تهدیدات رسانههای غربی لازم است جذابیت برنامههای داخلی را افزایش دهیم و از طرفی با آگاهیبخشی، اهداف شبکههای ماهوارهای را به جوانان گوشزد کنیم.
رسیدن به تخصص، رمز موفقیت دانشجوی بانشاط است
به گزارش ایسنا، رئیس دانشگاه فرهنگیان اراک رمز پرورش دانشجوی بانشاط را در آموزش تخصصی و بکار گرفتن این تخصص و حرفه در جامعه عنوان کرد.
علیاکبر کمالینهاد به ملاک دانشجوی با نشاط اشاره کرد و گفت: حضور مستمر در کلاس، فکر و ایده خلاق، انگیزه بالا در تحصیل، شور و نشاط و یادگیری از ملاکهای دانشجوی بانشاط است.
وی به مشارکت دانشجویی نیز اشاره کرد و گفت: جمع دانشجویی یک فرصت است که میتوان از آن برای رسیدن به نشاط و شادی و آرمانهای دانشجویی استفاده کرد.
رئیس دانشگاه پیامنور اراک نیز به تأثیر حوزههای دانشگاهی در ایجاد نشاط پرداخت و در ادامه تأکید کرد: دانشجوی در حال تحصیل یک شاغل است.
مصطفی یوسفیراد به داشتههای دانشگاه اشاره کرد و با بیان اینکه حوزههای آموزشی، فرهنگی، ورزشی و پژوهشی از جمله حوزههایی هستند که میتوانند شور و نشاط را در جوان ایجاد کنند، گفت: حضور دانشجو در هر یک از این حوزهها، بیانگر عرق و علاقه وی به حوزهای خاص بوده و در صورتی که بتواند با آرامش و امنیت خاطر در مسیر علاقهمندیهایش حرکت کند، اسباب آرامش و نشاط و شادابی برای او فراهم خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه شخصیت جوان در خانواده و مدرسه شکل میگیرد، افزود: دانشگاه بستری موقت و سکوی پرش دانشجو به سمت موفیت در آینده است.
نشاط واقعی، با شعار ایجاد نمیشود
به گزارش ایسنا، مدیر فرهنگی دانشگاه دولتی تفرش نیز تحصیل و تهذیب را ملاک شادی دانست و گفت: اگر نشاط جوان در دانشگاه و اماکن امن پاسخ داده نشود، به مکانهای نامطمئن روی میآورد.
محمد حبیبی بیان کرد: دانشگاه مانند هر سیستم دیگر برای خود هدفی دارد و دانشجو در این سیستم رکن اصلی است که باید بواسطه تکامل و تعلیم به درونیات برجسته و برکات متعالی برسد.
وی تحصیل و تهذیب را ملاک دانشجوی بانشاط عنوان کرد و گفت: دانشجوی بانشاط دانشجویی است که بتواند در سطح علمی و اخلاقی خود را ارتقاء دهد و از رذایل اخلاقی دوری کند.
حبیبی با بیان اینکه برنامههای فرهنگی در محیط دانشگاه باید به گونهای باشد که دانشجو با میل و رغبت در آن شرکت کند، گفت: دانشجو باید نشاط واقعی را در دانشگاه تجربه کند، چراکه اگر در این مکانها به شادی واقعی نرسد، برای احیای شادی و نشاط به برنامهها و مکانهای نامطمئن روی میآورد.
مدیر فرهنگی این دانشگاه با اشاره به اینکه ایجاد نشاط واقعی، با شعار امکانپذیر نیست، افزود: با توجه به شرایط روحی جامعه و نیاز جوانان باید برنامهریزیهایی در این حوزه صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه اسلام دین افسردگی نیست، بیان کرد: با تکیه بر تعالیم اسلامی میتوان نشاط را در دانشجو و حتی جامعه ایجاد کرد، بنابراین یک محیط دانشگاهی که مملو از دانشجوی نخبه و فعال است، نباید افسرده باشد.
مدیر فرهنگی این دانشگاه بیان کرد: تلفیق دین و زندگی زمینهساز نشاط و شادی در جوان است و در تعالیم اسلامی نیز به این نکته اشاره شده است.
حبیبی با اشاره به اینکه وجود قومیتهای مختلف در دانشگاه یک فرصت است نه تهدید، افزود: با الهام گرفتن از فرهنگ هر قوم و انتقال آن در محیط دانشگاه، میتوان نشاط را در بین دانشجویان ایجاد کرد.
وی با تأکید بر اینکه ایجاد نشاط در جوانان تنها به دانشگاه محدود نمیشود، گفت: سازمانهای وابسته به این امر از قبیل مجلس، وزارت ارشاد و سازمان جوانان نیز این وظیفه خطیر را برعهده دارند.
گزارش از: رضوان سماعی، خبرنگار ایسنا- منطقه مرکزی
انتهای پیام