نابینایان، روشندلانی هستند که از دریچه دل خود نگاهی روشن به اطراف خود دارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی خراسانجنوبی، همه ما شنیدهایم که از زمانهای قدیم گفتهاند که «شنیدن کی بود مانند دیدن» اما حال جای سئوال این است اگر اینطور باشد پس آن روشندلان چگونه میبینند؟ چگونه زندگی میکنند با چشمانی که هیچ چیزی جز سیاهی نمیبیند!
چشمانی که اگر صبح شود روشنایی صبح و اگر شب شود تاریکی شب را نمیبیند اما همچون دیگر انسانهای بینا به زندگی خود ادامه میدهد.
آری، همانطور که امام علی(ع) فرمدند: «دیدن با نگاه کردن نیست، چون چشمان نیز به صاحبان خود دروغ میگویند، اما عقل، کسی را که از او خیرخواهی کند، فریب نمیدهد». این افراد با چشمان خود اعتماد نمیکنند، با چشمان خود زندگی نمیکنند و با چشمان خود در خصوص انسانها قضاوت نمیکنند، بلکه آنان با چشم دل خود میبینند و با احساسات خود زندگی میکنند و با قلب خود دیگران را درک میکنند و با عقل خود تصمیم میگیرند.
این کورچشمان روشندل، دفتر زندگی خود را با قلبی پاک و دیدی روشن ورق میزنند و در همهی صفحات آن با خط درشت مینویسند «معلولیت محدودیت نیست».
اشتغال مهمترین مشکل نابینایان
«فاطمه رضاپور»، عضو هیئت مدیره موسسه خیریه نابینایان و کمبینایان بیرجند در گفتوگو با ایسنا گفت: هماکنون 180 پرونده نابینا و کمبینا زیرپوشش مرکز وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه مرکز خیریه نابینایان و کمبینایان بشارت بیرجند در قسمتهای مختلف برای نابینایان و کمبینایان خدمات ارائه میکند، گفت: پرداخت مستمری افراد مستمریبگیر سازمان بهریستی، ارائه خدمات مددکاری، اعطای سبد غذایی، برگزاری کلاسهای آموزشی از جمله خدماتی است که در این مرکز به نابینایان و کمبینایان ارائه میشود.
عضو هیئت مدیره موسسه خیریه نابینایان و کمبینایان بیرجند با اشاره به برگزاری کلاسهای ورزشی در این موسسه تصریح کرد: کلاسهای شطرنج، گلبال و برگزاری اردوهای زیارتی از دیگر برنامههای این موسسه است.
رضاپور با اشاره به مشکلات نابینایان تصریح کرد: رفتوآمد و اشتغال از مهمترین مشکلات نابینایان است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه 3 درصد اشتغال باید به معلولان اختصاص یابد، اما هماکنون این برنامه عملی نمیشود و باید مسئولان مربوطه برای برطرف کردن این مشکل نابینایان چارهجویی کنند.
عضو هیئت مدیره موسسه خیریه نابینایان و کمبینایان بیرجند در خصوص علت نابینایی تصریح کرد: بیشترین نابیناییها مادرزادی است و ازدواجهای فامیلی و ژنتیک از دیگر علل نابینایی است و زوجین باید پیش از بارداری از مشاوره ژنتیک استفاده کنند و تا حد امکان از ازداج فامیلی جلوگیری کنند.
جای خالی کتابهای بریل بین دانشآموزان نابینا
«هانیه آهنگری»، یکی از روشندلان بیرجندی نیز در گفتوگوبا ایسنا اظهار کرد: که 13 سال دارد و از همان ابتدای زندگی خود دنیا را تاریک دید، اما قلبی روشن داشت و اکنون با همان قلب روشن خود راهش را روشن میکند و در سیاهی چشمانش قدم میزند.
هانیه اکنون کلاس هفتم است و با همهی مشکلاتی که داشته، هرگز دست از تلاش و کوشش برنداشته و برای رسیدن به خواستههایش عزم را جزم کرده و مشکلاتش را به تعظیم وامیدارد.
او درد دلهایی دارد، دردهایی که بهدنبال مرهمی میگردد، زمانی که لب میگشاید برای درد دل کردن از دشواری آموزشش میگوید از سیدیهایی که درسخواندن را برایش دشوار کرده اما هیچ گاه او را به زانو درنیاورده است.
این روشندل از تحصیلش در مدرسه عادی میگوید، از آموزشهایی که برای او و دیگر همکلاسیهای بینایش یکسان است و او باید همچون همیشه تلاشی دو چندان داشته باشد تا از همکلاسیهای خود عقب نماند.
هانیه، تحصیل در مدراس عادی را راهی برای افزایش استقلالش میداند و میگوید: استفاده از روشهای تحصیلی که برای دانشآموزان بینا استفاده میشود باعث شده تا تمام خانوادهاش او را برای رسیدن به هدفش همراهی کنند و این خود گاهی باعث ایجاد مشکلاتی برای خانوادهاش شده است، مشکلاتی که با استفاده از کتابهای مخصوص نابینایان قابل حل است.
برطرف کردن مشکلات روشندلان نیازمند عزم جدی همهی مسئولان است
یکی از کمبینایان بیرجندی نیز در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: 28 سال است که از خدا عمر گرفته و در همهی این سالها با همان دید کم خود آیندهای روشن را برای خود رقم میزد و با وجود مشکلات زیادی که بر سر راه این قشر وجود دارد اما همچنان با دیدی روشن به زندگی خود ادامه میدهد.
او میگوید: باید مشکلات دانشآموزان و افرادی روشندلی که نابینا هستند و با وجود تحصیلات عالیه بیکار هستند بررسی شود.
این فرد کمبینا با اشاره به اینکه 3 درصد از استخدامی دستگاهها مختص جامعه معلولان است، گفت: هماکنون با توجه به اینکه سازمانهای مربوطه همچون بهزیستی در این راستا همیار این افراد است، اما آنطور که باید این قانون اجرا نمیشود.
وی از نامناسب بودن فضای فیزیکی شهر و پستیو بلندی خیابانها وکندوکاوهای ناگهانی که در خیابانها ایجاد میشود گلایه کرد و گفت: این مشکلات نیز مشکلی بر روی مشکلات دیگر میشود و مسئولان باید برای کاهش مشکلات افراد معلول و نابینای جامعه تلاش کنند.
این فرد نیمهبینا کمبود امکانات فضای فیزیکی مورد استفاده این افراد را از دیگر مشکلات این قشر دانست.
او از فعالیت موسسه خیریه نابینایان و کمبینایان بشارت بیرجند خبر داد و گفت: نیاز است تا مسئولان این موسسه را در راستای برطرف کردن مشکلات نابینایان و معلولان همراهی کند.
این فرد کمبینا گفت: این موسسه در راستای بررسی مشکلات جامعه روشندل در حوزههای مختلف از طریق واحد مددکاری اقدام میکند و مددکار این موسسه پروندههای مددجویان این مرکز اعم از دانشآموز، دانشجو، افراد متأهل و مجرد، شاغل و بیکار را ارزیابی و پیگیری میکند.
وی برگزاری اردوهایی در قالب سفرهای زیارتی و سیاحتی برای افرادی که توانایی رفتن به سفر را ندارند را از دیگر خدمات این موسسه برشمرد و افزود: این اردوها در راستای توانمندی و نشاط این افراد برگزار میشود.
این فرد کمبینا با اشاره به اینکه این موسسه از نظر مالی اعتبارات مناسبی ندارد، گفت: از همینرو در راستای اهداف این موسسه کمکهای مردمی از طریق ادارهها و ارگانهای دولتی جمعآوری میشود.
وی توانمندسازی جامعهی روشندلان استان، برگزاری سفرهای زیارتی و سیاحتی برای این افراد، دریافت کمکهزینههای تحصیلی از سوی خیرین برای جامعه روشندلانی که در مقاطع مختلف تحصیلی مشغول به تحصیل هستند و کمکهزینه ازدواج برای این افراد را از دیگر اهداف فعالیت این مجموعه برشمرد و خاطرنشان کرد:این موسسه در اداره ثبت به ثبت رسیده و به صورت قانونی فعالیت میکند و افرادی که میتوانند این مجوعه را یاری کنند میتوانند با شماره 32210359 تماس بگیرند.
پیشگیری بهترین راه گریز از نابینایی
«جمیله رضازاده»، معاون توانبخشی بهزیستی خراسانجنوبی نیز به ایسنا با اشاره به اینکه براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی 2 درصد است، گفت: در استان به صورت علمی و تخصصی تحقیق نشده است و با توجه به مناطق و موقعیت اقتصادی و شرایط آبوهوایی متفاوت است.
وی از وجود 1529 معلول کمبینا و نابینا در استان خبر داد و افزود: یکی از مشکلات اساسی افراد نابینا مسأله اشتغال آنهاست و باید توجه داشت که لزوماً همهی نابینایان بدون شغل نمیماند، حتی آنهایی که در میانسالی بینایی خود را از دست میدهند، بی هیچوقفهای میتوانند به کار و زندگی عادی خود بازگردند، بنابراین، بینایی تنها عامل موفقیت شغلی نیست، همانطور که نابینایی به تنهایی عامل عدم موفقیت شغلی نیست.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه استقلال و احساس امنیت مالی، رابطهای تنگاتنگ با شغل دارد، گفت: از نظر نابینایان کار برای کسب موفقیت، احساس تعلق به دیگران، احساس اعتماد به نفس، کسب احترام و احساس خودشکوفایی است.
رضازاده اظهارکرد: بدون تردید کسب فرصتهای شغلی توسط نابینایان، موجب میشود که آنان از زندگی یکنواخت فاصله بگیرند، بنابراین توجه مسئولان و اولیا و مربیان به این امر بسیار مهم است.
وی ادامه داد: کار فعالیتی ضروری برای گذراندن زندگی فردی و اجتماعی است و انسان با هر وضعیت و در هر زمانی، کار برای خود لازم میداند و از راه آن، میان خود و دنیای اطرافش رابطه منطقی و پویا برقرار میکند.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه عاقلانهترین راه برای گریز از بیماری، پیشگیری است، گفت: با بررسی عوامل پیدایش بیماری و اجرای روشهای پیشگیرانه، هرگز نوبت به درد و رنج ناشی از بیماری و هزینههای درمانی نمیرسد. نابینایی نیز مانند بیماریهای دیگر، علتهایی دارد که در چهار دسته وراثت، بیماریها، حوادث، پیری تقسیم میشود.
رضازاده گفت: چون کودک قدرت تشخیص و بیان مشکلات بینایی خویش را ندارد، بیشتر والدین از بیماری کودک خود ناآگاه هستند.
وی ادامه داد: دورهی حساس بینایی برای ایجاد تنبلی، دو تا سه سال ابتدای زندگی است و پس از این دوران تا حدود 10 سالگی رشد دستگاه بینایی کامل میشود و اگر تنبلی چشم تا این زمان درمان نشود، در حقیقت دستگاه بینایی چشم در مغز رشد نکرده و چشم ضعیف میشود و به نابینایی میانجامد و هیچ درمانی، حتی عمل جراحی نمیتواند بینایی را به چشمها بازگرداند.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسانجنوبی تصریح کرد: چشم تنبل ممکن است ظاهری طبیعی داشته باشد و بدون معاینه پزشک قابل تشخیص نباشد، پس بهترین راه برای اطمینان از سلامت چشم کودک، انجام سه مرحله معاینهی بینایی در چند سال ابتدای زندگی است.
رضازاده ادامه داد: سه تا چهار ماهگی، دو تا سه سالگی و پنج تا شش سالگی زمانهایی هستند که باید کودک را نزد چشم پزشک برد.
وی افزود: در مدت درمان، اجرای دستورهای پزشک، بسیار ضروریست و نباید بدون اطلاع و تجویز پزشک، به درمان خودسرانهی کودک پرداخت.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسانجنوبی گفت: پیگیری مرتب وضعیت کودک تا 10 سالگی، خطر تنبلی چشم را از میان میبرد و چشمانی سالم برای کودک به ارمغان میآورد.
رضازاده خاطرنشان کرد: بسیاری از نابیناییها قابل پیشگیری هستند، چون نابینایی و کمبینایی یا ارثی است یا غیرارثی که هر کدام، پیشگیری و درمان مخصوص به خود دارد.
گزارش از «حدیقه سیروسی»
انتهای پیام