یک عضو هیئت علمی دانشگاه پیامنور اراک با اشاره به مشکل کمآبی در کشور گفت: طبیعت هیچگاه تعهدی برای تأمین نیاز ما نداشته است.
سهراب عسگری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه مرکزی، با اشاره به عدم مدیریت درست در حفظ منابع آبی استان و همچنین شهر اراک گفت: بدنه مدیریتی استان دارای مشکلاتی است که اگر این نوع مدیریت و اعمال نظرها ادامه یابد، قطعاً بحران فعلی آب در آینده جدیتر خواهد شد.
وی با بیان اینکه اساتید و دانشگاهیان همواره دیدگاههای خود را در خصوص بحران آب ارائه کردهاند اما کوچکترین توجهی از سوی مسئولان استان نشده است، افزود: اخیراً نامهای به شهردار اراک مبنی بر مشکلات منابع آبی شهر، نوع مدیریت و هدررفتی که در بحث آبیاری فضای سبز صورت میگیرد، ارسال کردم اما با وجود اینکه نامه به دست مسئولان رسید کوچکترین بازخوردی داده نشد.
عسگری مدیریت موجود در کنترل منابع آبی را عاملی برای حادشدن بحران آب نسبت به گذشته دانست و گفت: از زمان آغاز خشکسالی و همچنین بحرانی شدن شرایط منابع آبی کشور و استان هیچ تغییر مدیریتی و اداری در دستگاههای مرتبط صورت نگرفته است که نمودی از رسیدگی به این وضعیت داشته باشد.
وی با اشاره به درگیری بسیاری از مناطق با کمآبی که عدم رسیدگی به آن مسائل بزرگی را برای آینده رقم خواهد زد، اظهارکرد: بحران آب جدیتر از آن است که به سادگی از کنار آن عبور کنیم. کنترل این شرایط و گذر از این بحران مدیریت و تدبیر جدی را میطلبد تنها با تغییر شیوه آبیاری یا قطع آب به جایی نخواهیم رسید.
عسگری گفت: شیوه آبیاری که امروز برای فضای سبز صورت میگیرد به هیچ عنوان درست نیست هرچند که اقدامات از پایه مشکل دارد و در اکثر مناطق شهری چمن کاشتهایم که نیاز به آب فراوان دارد و برای مناطقی که مشکل کمآبی ندارند، گزینه مناسبی است اما به هرحال شیوهای هم که برای آبیاری آنها در نظر گرفته شده کاملاً اشتباه است.
وی با بیان اینکه آبیاری در ساعات ظهر که قدرت تبخیر بسیار بالاست، اقدامی کاملاً غلط است، خاطرنشان کرد: این نوع مدیریت و بیتوجهی به دیدگاههای دانشگاهی مسلما وضعیت را بحرانیتر خواهد کرد.
نویسنده کتاب مقدمهای بر ژئوپولتیک محیط زیست با تأکید بر اینکه صرفاً تشکیل جلسه، نشست و ابلاغ اولتیماتومهای توخالی بازدهی مثبتی به دنبال نخواهد داشت، افزود: باید برای رفع مشکلات تدبیر کرد البته منکر اقدامات صورت گرفته نیستم، اما این اقدامات به قدری نبوده که مشکلات را از پیشرو بردارد.
وی با اشاره به برداشتهای بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی گفت: اگر امروز برداشت تمام منابع مصرفی برای احیای این ذخیرهها را متوقف کنیم، باید برابر با همین زمانی که تاکنون برداشت کردهایم، زمانی را اختصاص دهیم تا ذخایر احیاء شوند.
عسگری افزود: 30 سال پیش دشتهای ایران و دشتهای اراک به ویژه دشت فراهان چشمههای بسیاری را در خود جای داده بود، اما امروز این چشمهها به دلیل برداشت بیرویه و عدم تغذیه مجدد از بین رفته است، خاک منطقه خشک شده و مناطق ییلاقی استان گرم و خشک شدهاند و آب وهوایی به مانند اراک دارند. همه این مشکلات به دلیل عدم مدیریت جامع و درست رخ داده است.
وی با اشاره به اینکه رسانهها باید تلاش جدیتری در این عرصه داشته باشند و برای فرهنگسازی و آگاهیبخشی گام بردارند، گفت: اینکه مردم بدانند امروز در شرایط بحرانی قرار داریم، بهتر از آن است که در سالهای آینده قطعی آب داشته باشیم. در این شرایط صداوسیما بهترین گزینه برای اطلاعرسانی است که به صورت جدی ورود نکرده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور اراک با تأکید بر اینکه مساجد و ائمه جماعات نیز میتوانند نقش تعیینکنندهای در آگاهسازی مردم داشته باشند، تصریحکرد: طبیعت هیچگاه تعهدی برای تأمین نیازهای ما نداشته است. اگر امروز مشکلاتی در حوضه منابع آبی گریبانگیر کشور شده، همه به دلیل مدیریتهای نادرست و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و عدم تغذیه آنها بوده است. باید امروز این مشکل جدی و مفهوم اصلی بحران آب برای مردم تبیین شود تا در جهت کمک به حفظ منابع باقی مانده برآیند.
انتهای پیام