همه دشتهای استان مرکزی با کاهش سطح آبهای زیرزمینی مواجهاند.
ابوالفضل نوری، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان مرکزی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه مرکزی، با اشاره اینکه تاکنون حدود یک میلیون هکتار از حوزههای استان زیرپوشش اقدامات آبخیزداری قرار گرفته است، اظهار کرد: در اکثر این طرحها به دنبال تغذیه آبهای زیرزمینی هستیم که در این راستا تاکنون اقداماتی چون عملیاتهای مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیکی به انجام رسیده است.
وی با بیان اینکه عملیاتهای مکانیکی شامل ایجاد بندهای خاکی، توریسنگی، گابیونی، خشکهچین و … است، افزود: اقدامات بیومکانیکی شامل بانکتبندی، تراسبندی، کنتورفارو و … و عملیاتهای بیولوژیکی شامل علوفهکاری، نهالکاری، بذرکاری، اصلاح مراتع و حفاظت است.
نوری تصریح کرد: با توجه به اینکه یکی از اهداف اصلی آبخیزداری تغذیه آبهای زیرزمینی است، اجرای این طرحها به طور مستقیم باعث افزایش سطح و کیفیت آبهای زیرزمینی میشود. تا به حال حدود 102 میلیون مترمکعب از روانآبهای سطحی کنترل شده است که عمدتاً تغذیه سفرههای آب زیرزمینی را در پی داشته است.
وی با اشاره به کاهش سطح آبهای زیرزمینی در کلیه دشتهای استان گفت: طرحهای آبخیزداری ماهیتی پیشگیرانه دارد و در فصول غیربارندگی اجرا میشود تا امکان بهرهبرداری در زمان بارندگی وجود داشته است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان عنوان کرد: در حال حاضر سالیانه حدود 20 هزار هکتار از حوزههای آبخیز استان با اعتباری حدود 40 میلیارد ریال زیرپوشش اقدامات آبخیزداری قرار میگیرد که البته این امر منوط به تخصیص اعتبار است.
نوری با تأکید بر اینکه منابع مالی موجود به هیچ عنوان پاسخگوی اجرای طرحهای حفظ آب و خاک در استان نیست، اضافه کرد: باید توجه ویژهای به تأمین و تخصیص اعتبارات سنواتی طرحهای آبخیزداری شود. همچنین بخشی از اعتبارات سدسازی به عملیات حوزه بالادست سدها اختصاص یابد تا ضمن افزایش عمر مفید سدها بتوان نسبت به تغذیه سفرههای آب زیرزمینی اقدام شود.
انتهای پیام