برای بسیاری از افراد، پوست برنزه یکی از معیارهای زیبایی محسوب میشود. اما برنزه کردن بدن زیر آفتاب میتواند کمی دشوار و زمانبر باشد. در چنین مواقعی سولاریوم به کمک شما میآید.
سولاریوم وسیلهای است که با استفاده از لامپهای مخصوص، اشعه فرابنفش ساطع کرده و نقشی مشابه خورشید ایفا میکند.
اما قبل از اینکه سراغ این روش بروید، لازم است با مزایا و معایب آن آشنا شوید.
در ادامه این مقاله از مجله میهن پست، همراه ما باشید تا روش استفاده، عوارض جانبی و مراقبتهای قبل و بعد از سولاریوم، مدت زمان ماندگاری سولاریوم . عوارض سولاریم را بررسی کنیم.

روش استفاده از سولاریوم چگونه است ؟
رنگ پوست توسط رنگدانهای به نام ملانین ایجاد میشود. هرچه پوست تیرهتر باشد، ملانین آن بیشتر است. هنگامی که پوست در معرض اشعه فرابنفش قرار میگیرد، ملانین بیشتری تولید میکند. این اتفاق باعث برنزه شدن صورت و بدن و بهتر رنگ گرفتن در سولاریوم میشود. اشعه فرابنفش هم در نور خورشید و هم در سولاریوم وجود دارد.
سولاریوم، دستگاهی تختمانند است که با لامپهای UV احاطه شده است. فرد روی تخت سولار دراز میکشد و لامپها اشعه فرابنفش ساطع میکنند.
از آنجایی که لامپهای UV دستگاه سولاریوم، اشعه فرابنفش شدیدتری نسبت به نور خورشید تولید میکنند، بدن خیلی سریعتر برنزه خواهد شد.

روشهای بهتر رنگ گرفتن در سولاریوم
برخی از تخت های سولاریوم دارای دکمه هایی هستند که به کمک آنها میتوانید میزان گردش هوا و شدت لامپ ها را کنترل کنید. اگر اولین بار است که سولار بدن انجام میدهید، بعد از پرسش درباره لیست قیمت سولاریوم حتماً از اپراتور درخواست کنید که همراه شما در اتاق حاضر شود و به شما روش کار با دستگاه را یاد بدهد.
تایمر شمارش معکوس دستگاه سولاریوم معمولاً از قبل توسط اپراتور تنظیم میشود. اگر پوست روشن یا حساسی دارید، اولین جلسه سولاریوم شما به احتمال زیاد حداکثر ۶ یا ۷ دقیقه خواهد بود. اگر پوست تیره تری دارید، برنزه شدن شما میتواند بین 10 تا 20 دقیقه طول بکشد.
با شروع شمارش معکوس دستگاه سولاریم، روی تخت سولار به پشت دراز کشیده و دستها و پاهایتان را از هم فاصله دهید. چسباندن دستها به پهلو یا قرار دادن پاها روی یکدیگر، باعث تیرگی ناهموار پوست میشود.
اگر میخواهید پوست زیر بازو هایتان را هم برنزه کنید، دست های خود را چند دقیقه بالای سر قرار دهید.
بعد از چند دقیقه، زانوهای خود را خم کنید تا پشت پاهایتان هم برنزه شود، تا باعث بهتر رنگ گرفتن در سولاریوم شود. اگر روی تخت سولار فضای کافی برای اینکه همزمان هردو زانوی خود را خم کنید وجود ندارد، میتوانید یک زانو را برای چند دقیقه خم کنید و سپس زانوی دیگر را بالا بیاورید.
نیمه بعدی جلسه سولار را روی شکم بخوابید تا پشت بدن هم برنزه شود. معمولاً اپراتور به شما میگوید که چه زمانی این کار را انجام دهید.
بعد از چند دقیقه، بدن خود را چرخانده و به پهلو دراز بکشید. آخرین دقایق جلسه سولار را به برنزه کردن پهلوها اختصاص دهید.
لیست قیمت سولاریوم بر اساس مدل دستگاه سولاریم، تعداد جلسات و مدت زمان هر جلسه و همچنین و لوسین قبل از سولاریم و لوسیون بعد از سولاریوم که استفاده میکنید. متغیر خواهد بود. به همین دلیل نمیتوان برای آن قیمت ثابتی در نظر گرفت.

چه مراقبت هایی قبل و بعد سولاریوم لازم است تا از عوارض سولاریوم جلوگیری شود؟
برای حفظ ایمنی و همچنین کسب نتیجه دلخواه از سولاریوم، لازم است یک سری نکات مراقبتی را رعایت کنید. در ادامه، مراقبتهای قبل و بعد سولاریوم را بررسی میکنیم.

مراقبت های قبل از سولاریوم
قبل از سولار بدن، لازم است نکات مهم زیر را رعایت کنید:
برای جلوگیری از تحریک پوست توسط سولاریوم، پوست خود را از چند روز قبل در معرض نور خورشید قرار دهید. لازم نیست آفتاب بگیرید؛ فقط کافی است مدتی در پارک قدم بزنید. این کار باعث میشود تا بدن شما به قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش عادت کند و احتمال آفتابسوخته شدن کاهش یابد. استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF 30 را فراموش نکنید.
قبل از سولار بدن، پوست خود را لایه برداری کنید تا سلولهای مرده از بین بروند. سپس مرطوبکننده بزنید. مرطوبکننده مانند یک سد محافظ، از پوست شما در برابر تحریک و سوزش محافظت میکند.
قبل از دراز کشیدن روی تخت سولاریوم، به لبهای خود بالم لب حاوی SPF بزنید.
هرگز قبل از برنزه کردن بدن از عطر یا لوازم آرایشی روی پوست خود استفاده نکنید. این کار علاوه بر تحریک پوست، مانع از تیره شدن یکدست بدن میشود.
یک ساعت قبل از برنزه کردن بدن، از لوسیون مخصوص سولاریوم استفاده کنید. این کار باعث میشود تا بدن سریعتر رنگ بگیرد.
ترجیحاً با لباسزیر یا مایو شنا روی تخت سولار دراز بکشید.
اگر موهایتان را رنگ کردهاید یا روی بدنتان تتو دارید، آن را بپوشانید. قرار گرفتن مداوم در معرض اشعه فرابنفش میتواند رنگ مو و جوهر تتو را محو کند. این اشعه همچنین رنگ ناخنهای کاشته شده را تغییر میدهد.
در سولاریوم از عینک محافظ چشم استفاده کنید. شدت اشعه فرابنفش در سولاریوم آنقدر بالا است که حتی اگر چشمهای خود را ببندید، باز هم امکان آسیب وجود دارد. اشعه فرابنفش میتواند منجر به کوررنگی، از دست دادن دید در شب، ایجاد آب مروارید و کوری شود.
هرگز هنگام برنزه کردن با استفاده از سولاریم از لنزهای تماسی استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است باعث خشکی یا آسیب دیدن چشم شود.
در نهایت، یادتان باشد که مصرف هرگونه داروی خاص یا ابتلا به هر نوع بیماری را به اپراتور اطلاع دهید.

مراقبت های بعد از سولاریوم
از موارد مهم مرافبت های بعد از سولاریوم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بعد از برنزه کردن با سولاریم، 3 تا 4 ساعت صبر کرده و سپس حمام کنید. اگر بلافاصله بعد از برنزه شدن دوش بگیرید، رنگ پوست کدر میشود.
بعد از برنزه کردن بدن حتماً پوست را آبرسانی و مرطوب کنید.
اگر بعد از برنزه شدن پوست خود را دائماً بپوشانید، رنگ تیره بدن به سرعت محو میشود. بنابراین توصیه میشود هرچند وقت یک بار ضمن استفاده از ضدآفتاب، در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
استفاده از لوسیون بعد از سولاریوم را فراموش نکنید. این محصول باعث میشود تا رنگ برنزه پوست ماندگاری بیشتری داشته باشد.
پس از برنزه شدن با سولاریم، تا حداقل 24 ساعت به پوست خود عطر یا لوازم آرایشی نمالید.
ممکن است برای اینکه به رنگ پوست مدنظر خود دست پیدا کنید، لازم باشد 2 یا 3 جلسه سولار بدن انجام دهید.

مدت زمان ماندگاری سولاریوم چقدر است؟
اگر با دستگاه سولار حاوی UV ضعیف برنزه شوید، اثر آن میتواند بین 7 تا 10 روز باقی بماند. اما سولاریوم با UV قوی میتواند پوست شما را 27 تا 30 روز برنزه نگه دارد. برای دانستن دقیقتر این موضوع که مدت زمان ماندگاری سولاریم چقدر است، باید بدانید که رنگ پوست قبل از استفاده از دستگاه سولاریوم بسیار مهم است.
اگر رنگ پوست شما کمی تیره باشد، مانگاری سولاریوم بیشتر و اگر رنگ پوست شما بسیار سفید باشد، ماندگاری سولاریوم کمتر است.

عوارض سولاریوم چیست؟
در مجموع بهتر است بدانید که سولاریوم بسیار خطرناک است و به هیچوجه توسط متخصصان پوست تأیید نمیشود. سولاریم به صورت کلی از نظر پزشکی رد شده است.
از خطرناک ترین عوارض سولاریوم میتوان شاره کرد به این موضوع که در واقع، برنزه شدن نشانه آن است که پوست در اثر اشعه فرابنفش آسیب دیده است. این اتفاق ممکن است باعث لک، چینوچروک و سرطان پوست شود.
اشعه فرابنفش دستگاه سولاریوم میتواند باعث آسیب دائمی به DNA شود. هربار که پوست خود را در معرض این اشعه قرار میدهید، خطر ابتلا به سرطان پوست افزایش مییابد.
از دیگر عوارض سولاریوم تضعیف سیستم ایمنی می باشد. حتی خود تخت سولار میتواند منبع عفونت پوست و بیماریهای مقاربتی باشد؛ البته در صورتی که به درستی ضدعفونی نشود.
در نهایت، استفاده نکردن از عینک محافظ باعث آسیب جدی به چشم میشود. فتوکراتیت، التهاب قرنیه، آب مروارید، کوری و تومور چشم برخی از بیماریهایی هستند که اشعه فرابنفش ایجاد میکند.

کلام آخر
از آنجایی که شدت اشعه فرابنفش ساطع شده از دستگاه سولاریوم بسیار بیشتر از نور خورشید است، خطرات آن نیز بیشتر است. سولاریوم سرطان زا ترین روش برنزه کردن بدن محسوب میشود. با این حال، اگر همچنان تمایل دارید که خیلی سریع برنزه شوید، حتماً این کار را نزد یک متخصص معتبر انجام دهید. انجام سولار برای افراد زیر 16 سال و بانوان باردار یا شیرده ممنوع است.
امیدواریم از خواندن این مقاله در مجله خبری میهن پست لذت برده باشید.